dijous, 28 d’abril del 2011

ENE vol que les administracions impulsin productes turístics alternatius al sol i platja, i que potenciïn la identitat d’Eivissa en la seua promoció


De cara a les eleccions del 22 de maig, l'Entesa Nacionalista i Ecologista d’Eivissa (ENE) considera essencial tenir una especial cura del turisme a Eivissa per la seua importància econòmica i social, però des d’una perspectiva diferent de la que s’ha vengut actuant fins ara des del Consell i el Govern de les Illes Balears.

Concretament, els nacionalistes i ecologistes d’esquerres duen en el seu programa electoral a nivell insular la potenciació del turisme de cultura i de natura, com a productes alternatius i complementaris al de sol i platja. En opinió d’ENE, a la promoció d’aquest darrer producte s’hi destinen massa esforços econòmics i humans en comparació amb la seua fortalesa; és a dir, no necessita de tanta cura institucional com sí la promoció efectiva d’altres productes. Entre aquests, l’Entesa aposta per les activitats turístiques relacionades amb la natura (senderisme, kaiak de mar, descoberta, etc) i amb la cultura (exposicions, demostracions, actuacions, etc).

En el cas del turisme de cultura, ENE considera clau que la imatge que es doni d'Eivissa vagi en consonància amb la seua identitat com a poble. Per tant, la cultura autòctona, tant tradicional com actual, han de ser presents, així com la divulgació de la seua llengua, la catalana. L'important no és tant que els turistes aprenguin res, sinó que s'adonin que tenim uns trets característics com a col·lectivitat i que gaudim d'una identitat pròpia. Així, el valor afegit de la destinació Eivissa augmentaria.

Aquesta qüestió passa, per l’Entesa, per l'ús del topònim Eivissa en l'àmbit turístic. El partit eivissenc entén que és una autèntica “patada” al sentir col·lectiu i al bon gust veure que, en promocionar les Illes Balears, junt amb Formentera, Menorca i Mallorca, apareix “Ibiza”. El que proposen els nacionalistes és que es recuperi l'esperit compartit institucionalment entre 1999 i 2003, en el qual el nom Eivissa coexistia amb la denominació espanyola. Els nacionalistes estan segurs que seran la única força política capaç de defensar aquesta proposta, i critica que la resta de formacions ja han claudicat en aquest sentit.

Respecte de les propostes del PP en matèria turística, ENE considera que segueixen ancorats en patrons desfasats i que aboquen Eivissa a una major dependència d’un únic producte i model depredador, i creuen que l'anunci de la temporada de 8 mesos feta pel candidat del PSOE és totalment gratuïta perquè el que s'està consolidant, en els darrers anys, és un escurçament de la temporada turística.