dissabte, 28 de maig del 2011

Encoratjam els membres de l’operatiu antiincendis que treballen as Amunts, i els vesins afectats, i instam a reflexionar per a prendre mesures i evitar noves catàstrofes similars

Des de l'Entesa Nacionalista i Ecologista d’Eivissa (ENE) es vol enviar un missatge d'encoratjament a totes aquelles persones que integren l'operatiu que treballa intensament per apagar el gravíssim incendi ocorregut al nord des Amunts: bombers d’Eivissa, Catalunya i el País Valencià, membres de Protecció Civil, de l'112 i la Conselleria d'Interior balear, de l'IBANAT, de la UME, policies locals, i càrrecs polítics de les administracions afectades. Pensam que és de justícia que rebin tot el suport de la ciutadania eivissenca, atès que la perillositat de la situació fa impossible ajudar in situ. A la vegada, des d'ENE, es vol enviar també una forta adhesió a tots els vesins dels municipis de Sant Joan de Labritja i de Santa Eulària des Riu que han vist en perill la seua vida i que han pogut veure afectats els seus habitatges i/o negocis. Sabem que és un moment molt difícil per a ells, i per aquest motiu els encoratjam a resistir i esperar que el més prompte puguin reprendre la seua vida habitual.

Hem de congratular-nos que, de moment, no s'hagin de lamentar víctimes humanes en l'incendi. I, encara que, avui, el foc segueix sense estabilitzar, ha millorat el seu control

Des d'ENE hem de lamentar que un nou incendi castigui la serra des Amunts, havent calcinat unes 1.000 hectàrees de superfície (i afectat un perímetre de 1.400), majoritàriament de bosc de pins en un entorn protegit teòricament urbanísticament, muntanyós i de difícil accés en molts d'indrets. És de lamentar l'enorme pèrdua de massa forestal, espècies vegetals i animals, paisatge i biodiversitat que ha tornat a patir el nord d’Eivissa, i la seua natura, en particular.

Per aquest motiu, i a l'espera de les anàlisis posteriors de tot tipus que s'hagin de realitzar en acabar l'incendi (d'investigació de les causes, penals, ambientals, des de la perspectiva de la lluita antiincendis, etc.), des de l'Entesa s'entén que el pitjor desastre ambiental de la història de l'illa ha de servir de punt d'inflexió per a que no es torni a produir un desastre com aquest.

Els nacionalistes i ecologistes d’Eivissa reclamen que en el futur immediat es reformi el PTE perquè no es pugui edificar en masses boscoses, es limiti l’edificació en sòl rústic i s’apliqui la normativa que obliga a mantenir una distància entre l’habitatge construït i el bosc contigu. Com diu la LEN, a més, els espais protegits han de disposar d’un pla de gestió, i que s’executi, i deixar-se d’aplicar proteccions urbanístiques i ambientals sense més. A la vegada, és evident que els mitjans de prevenció i de control antiincendis a l’illa han d’augmentar considerablement, amb més dotació humana i de recursos materials, i que hi ha d’haver un accés immediat dels hidroavions perquè actuïn en el precís moment de la detecció del foc. Per últim, s’han de gestionar els boscos sosteniblement, netejant-los, fressant els camins i aplicant les mesures necessàries perquè el bosc sigui font de biodiversitat i riquesa i no d’incendis.