dimarts, 19 de juliol del 2011

ENE considera que Eivissa no necessita que es recuperin les rebaixes urbanístiques aprovades pel Parlament el 2005

En relació a la primera reunió per trobar un consens en matèria territorial entre els dos grups presents al Consell d’Eivissa, PP i PSOE-Pacte, l’Entesa Nacionalista i Ecologista d’Eivissa (ENE) considera que té un mal inici en apostar per recuperar la Llei de Mesures Específiques que aprovà el Parlament de les Illes Balears, el 2005, atès que era una normativa que descafeïnava la ja de per sí deficient protecció del territori d’Eivissa i l’allunyava encara més de la superior que gaudeixen Menorca i Mallorca. Bona prova d’això és que una nova majoria parlamentària (de la que formaven part el PSOE, o la Federació PSM-ENE) aprovà la Llei 4/2008. Aquesta norma, ampliava la protecció del territori, en incloure-hi Benirràs, Roca Llisa i altres enclavaments que tenien projectes urbanístics amenaçadors.

El que Eivissa requereix, en opinió de l’Entesa, és una política territorial més agosarada, que vagi molt més enllà del PTI del 2005 i incrementi la protecció respecte la versió del 2010 avortada per Tarrés. Cal recordar que la normativa que el PP dugué al Parlament el 2005 significava més construcció en sòl rústic, camps de golf i hotels rurals, legalització de cases construïdes en llocs inedificables, etc. Per tant, des d’ENE es reclama a PP i PSOE-Pacte que enterrin d’una vergada per sempre aquesta norma i que tenguin horitzons més ambiciosos en matèria territorial.

Els nacionalistes d’esquerres i ecologistes consideren a més, que aquestes converses neixen desvirtuades per la poca representativitat que tenen els interlocutors. Si bé, són els dos grups del Consell, PP i PSOE-Pacte obtengueren 33.751 vots, un 81,15% del total de vots a candidatures, però només representen un 41,65% del total d’electors convocats (81.035). Per tant un autèntic debat sobre una qüestió tan cabdal com el territori no pot de deixar de banda gairebé un 60% de la ciutadania a qui no representen els partits espanyols, a més de no ser-hi els partits amb plantejaments territorials més avançats (com és el cas d’ENE), associacions ecologistes destacades per la seua lluita (GEN-GOB, Amics de la Terra), l’Institut d’Estudis Eivissencs, o molts ciutadans interessats per aquestes qüestions. Un espai de trobada de tota la ciutadania (podria servir el Consell del Territori) serà l’idoni per dur a terme un veritable debat sobre el territori, debat que mai han dut a terme les institucions locals.

A la vegada, ENE considera preocupant per la protecció del territori d’Eivissa que l’expresident del Consell, Xico Tarrés, consideri que el PP i el PSOE-Pacte comparteixen un 90% dels plantejaments territorials. Tenint en compte l’habitual política contrària a la protecció del territori aplicada pel PP, mal presagi és que el PSOE-Pacte coincideixi tant. Queda evident que els seus postulats són molt propers i que es troben lluny d’una autèntica protecció i dinamització del territori eivissenc.