dissabte, 10 de setembre de 2011

ENE insta el PP a deixar d’atacar el català i a aplicar el decret de mínims

L’Entesa Nacionalista i Ecologista d’Eivissa (ENE) rebutja totalment la intenció anunciada pel Govern de les Illes Balears (PP) de modificar el decret de mínims, aplicat en l’ensenyament primari i secundari. Els sobiranistes eivissencs denuncien que l’Executiu del PP només legisla i anuncia mesures per arraconar el paper de la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, de l’administració pública, com és el cas de la recent modificació del requisit per accedir als llocs de treballs del Govern de les Illes Balears. “El PP només té temps de cavil·lar i legislar per fer enrere el català, a penes se li coneixen iniciatives en altres matèries; vol dir això que els conservadors pensen que la situació lingüística és el principal objectiu dels seus governs? Idò, els fets demostren que sí”, ha denunciat Maurici Cuesta, secretari general d’ENE.

Des de l’Entesa s’ha d’insistir novament en la necessitat de recordar que s’ha de:

-         Complir i fer complir l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears (2007), que diu que el català és la llengua pròpia d’aquestes illes.

-         Fer, com a tots els països del món, que la llengua pròpia del país sigui la vehicular de l’ensenyament públic, més enllà de les altres llengües que pugui parlar l’alumnat..

-         Complir i fer complir la Llei de Normalització Lingüística de les Illes Balears (1986), que obliga les administracions públiques de les illes a usar, defensar i promocionar la llengua catalana.

-          En la situació sociolingüística actual a les illes Balears, i especialment a Eivissa, la llengua catalana ha de ser objecte d’una discriminació positiva per part dels poders públics. Aquesta necessitat es fa més evident en el cas de l’ensenyament públic, atesa l’etapa formativa i educativa dels alumnes.

-         La situació lingüística a les escoles i instituts d’aquestes illes, sobretot a Eivissa, no és la situació monolingüe que el PP denuncia en favor del català, sinó que en molts centres el decret de mínims es compleix per poc i que hi ha professionals que incompleixen la obligatorietat d’usar la llengua vehicular, fet denunciat repetidament davant la Conselleria d’Educació i Cultura.

Els sobiranistes eivissencs insten el PP a respectar l’actual decret de mínims, a animar els centres públics a aprofundir en l’ús del català per raons de cohesió social, a estimular el professorat a fer-ne més ús, a deixar-se estar de sentències (la del TSJC) que no l’afecten i a deixar-se d’aquest ranci nacionalisme espanyolista que odia la presència del català en l’esfera pública i que fa tot el possible per expulsar-la.