dissabte, 18 de febrer del 2012

ENE demana al Govern que aposti realment per un territori sostenible i retiri el decret llei d’ordenació urbanística per insostenible i per massificar més el sòl rústic

L’Entesa d’Eivissa (ENE) critica durament el decret llei de mesures urgents per a l’ordenació urbanística sostenible del qual s’anuncià, ahir, l’aprovació inicial per part del Consell de Govern de les Illes Balears. ENE entén que la inclusió del terme “sostenible” en el títol és una presa de pèl perquè no té res de sostenible, significant més desprotecció per al sòl rústic, més carta blanca per als ajuntaments i més amenaces per al territori, molt fràgil en el cas d’Eivissa. El partit sobiranista i ecologista eivissenc recorda al PP que la gestió sostenible del paisatge és imprescindible per a Eivissa i que és incompatible amb els desenvolupaments econòmics i socials que els conservadors volen impulsar. A la vegada, demana al conseller balear, Biel Company, que especifiqui quins són els usos en sòl rústic que es consideren “justificats” perquè, si no, hi acabarà cabent qualsevol ús, i això és contradictori amb l’essència del sòl rústic.

ENE rebutja plenament la voluntat d’autoritzar allotjaments turístics vinculats a un camp de golf i demana que es respecti la norma actual, que els fa impossibles. “Està claríssima la voluntat depredadora del PP d’Eivissa perquè el Consell d’Eivissa ha anunciat que no descarta que es puguin autoritzar construcció allotjaments turístics vinculats a un camp de golf, encara que el PTI actual ho impedeixi”, ha criticat Maurici Cuesta, secretari general del partit eivissenc.

Els sobiranistes i ecologistes eivissencs consideren un escàndol que es permetin urbanitzacions il·legals o de noves. Critiquen que s’eliminin les traves als ajuntaments per poder legalitzar urbanitzacions. El més greu seran les exempcions en les dotacions i serveis per als nuclis rurals, consolidant-se un urbanisme tercermundista, i creant zones urbanes sense serveis i dotacions.

ENE considera també escandalós que els ajuntaments puguin modificar plans urbanístics sense haver-se adaptat pla territorial o sense tenir catàleg de protecció de patrimoni històric.

ENE critica que es doni via lliure a la reforma d’habitatges situats en zones protegides perquè inclouria les que són il·legals o les que estan fora d’ordenació, i considera que no es pot rebaixar la llei de disciplina urbanística, sinó que s’ha de fer complir al peu de la lletra, cosa que és més que difícil de veure en el cas de l’illa d’Eivissa.

Així i tot, l’Entesa s’alegra que, de moment el decret llei del conseller Company no reculli les demandes involucionistes i depredadores del Consell d’Eivissa, encara que tem que la majoria parlamentària del PP les acceptarà en forma d’esmenes en la tramitació parlamentària, o que es faran noves normes a mida perquè Serra i companyia se surtin amb la seua.

L’Entesa recrimina al Govern del PP que s’ha deixat de banda l’opinió dels ajuntaments, consells, societat civil i ciutadania.