Article de Maurici Cuesta publicat a Diario de Ibiza (30 de maig de 2011)
És bo que, en acabar una etapa o una tasca important, com les darreres eleccions, reflexionem per repassar aspectes i per poder treure conclusions.
En el cas que m´ocupa, el d´ENE i el del nacionalisme, el resultat electoral ha sét discret, per sota del que aspiràvem, però digne. El partit ha fet una campanya positiva i correcta, amb presència en el carrer, parlant amb les persones que trobàvem i els comerciants dels nuclis eivissencs. S´han formulat moltes propostes en positiu, i atenent tots els sectors socials possibles.
En els resultats haurien afectat, per exemple, el mal anomenat ´vot útil´ i el reclam de la por. El lema ´que ve el llop!´, és a dir, el PP, és una crida que, per si sola, ja no és comprada per l´electorat, ja no funciona; així i tot, ha influït en electors, és clar. La cerca de sortides exprés a la crisi, que sol recaure en partits majoritaris. La desunió de l´esquerra en aquestes eleccions, la manca d´entesa que hi ha hagut entre 2007 i 2011 i, sobretot, la imatge de les divisions. L´afectació per la baixa gestió institucional de tots els equips PSOE-ExC al Consell i l´Ajuntament d´Eivissa. La decepció instal·lada entre una bona part de l´electorat d´esquerres per decisions preses com l´ampliació del port, la gestió del patrimoni a Vila, la retirada del PTI, etc. També ha influït l´augment del vot en blanc, afavorint el bipartidisme i perjudicant partits petits.
Però, sobretot, ha afectat als resultats el període de baixa activitat del partit entre 2007 i 2011. Un període en el qual ens esforçàrem en consolidar ExC i dotar-la de perfil propi, tot i tenir molts pocs representants dins ella. En aquesta tasca invertírem esforços que no tengueren èxit i que haguessin estat millor invertits en enfortir ENE i acostar-la més a la ciutadania. Aquí crec que hi ha la major responsabilitat del que escriu, en centrar-me en un projecte que ningú volia que es convertís en una força autònoma i sense supeditacions a cap partit, i deixant de banda l´acció externa i interna d´un partit, ENE, que ja existia.
Tanmateix, el fet que es presentàs ENE a les eleccions ha servit per a diverses coses. Ha sét útil per a la pròpia formació, actuant com a revulsiu pel partit, cohesionant-lo i demostrant que es pot anar endavant. A més, era l´única opció electoral que defensava la identitat d´Eivissa, conjuntament amb el progressisme i l´ecologisme.
D´aquestes eleccions, extreure qüestions com que s´han de presentar llistes locals en la majoria –o tots– els municipis eivissencs perquè les candidatures al Consell i al Parlament obtenguin un bon suport. També, constatar que les campanyes electorals s´han de preparar des del moment que acaben les anteriors, o sigui, que s´ha de començar a fer molta feina des d´ara mateix. El nacionalisme d´Eivissa ha quedat fora de les institucions, per primera vegada des del 1995. La lluita per la nostra identitat, cultura, llengua, autogovern, etc., l´haurem de fer els d´ENE. No estant-hi, però, farem propostes i durem a terme iniciatives, en solitari o a través del grup parlamentari del PSM. Hem sobreviscut sense tenir representació. Tothom pot dir el mateix? L´ecologisme polític també ha quedat defora, i el seguirem representant tant bonament com sabem.
Haurem d´acostar els partits polítics i la política a la ciutadania. Com a demòcrates no ens podem permetre tanta distància i abstenció. Treballarem per ampliar l´espai que representam encara que sigui col·laborant amb altres formacions polítiques. Amb els governs del PP i Bauzà, serem més necessaris que mai per defensar Eivissa i la seua societat d´agressions. A la fi de setembre convocarem un congrés on haurem d´encetar una nova etapa, amb aires i persones renovades.
Des d´aquestes línies, agraeix la bona feina feta pels nostres membres en l´Ajuntament d´Eivissa, l´oficina del paisatge del Consell, la delegació de Política Lingüística del Govern, o l´equip de premsa de la conselleria de Comerç.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada