diumenge, 15 de maig del 2011

Cuesta i Sampol demanen el pacte fiscal per a les Illes Balears com a millor sortida per a la crisi, alhora que critiquen PP i PSOE per oposar-se a millores financeres per a les illes, a Madrid

Aquest matí, Pere Sampol, senador per les Illes Balears (PSM), ha vengut a Eivissa a donar suport als candidats d’ENE al Consell i al Parlament, Maurici Cuesta, i a l’Ajuntament d’Eivissa, Antoni Cardona.

Els candidats han defensat que la millor manera per a que les Balears surtin de la crisi és l’obtenció del pacte fiscal, o concert econòmic, fórmula que permetria que desaparegués l’actual espoli fiscal de l’estat cap a l’arxipèlag. Amb aquesta nova situació no farien falta retallades i les institucions pròpies podrien tenir més recursos econòmics i humans per atendre les necessitats bàsiques de la ciutadania illenca.

Pere Sampol ha destacat que el centralisme del PP i del PSOE i la submissió dels seus representants a les illes han portat a que les Balears hagin perdut 390 milions d’euros. El senador nacionalista ha recordat que una esmena seua presentada al Senat perquè l’Estat espanyol aportàs la diferència actual entre les illes i la mitjana estatal en finançament en renda per càpita (que significarien 150 milions d’euros) fou aprovada al Senat però que, en arribar al Congrés, els 8 diputats per les illes (4 del PP i 4 del PSOE) votaren en contra seua i, per tant, s’ha perdut un important capital per poder finançar les institucions illenques. A més, Sampol votà en el Senat a favor que el Fons de Competitivitat aportàs 240 milions d’euros. La majoria centralista de PP i PSOE votà en contra i ha deixat les Balears, de moment, sense un fons que mira de compensar-les i a Catalunya. Sampol també ha denunciat que entre 2000 i 2008 les illes Balears han perdut un 20% de renda per càpita, i que PP i PSOE no n’han fet res per reconduir la situació, al contrari, l’han augmentat en donar suport a l’espoli fiscal sense una fórmula que la superi, com tenen el País Basc i Navarra.

Per tal de poder sortir de la crisi econòmica, a banda d’un nou marc fiscal, Cuesta ha remarcat que el programa d’ENE aposta per:
  • Una millora del finançament del Consell d’Eivissa
  • Exigir al Govern un programa d’ajuda i promoció de projectes empresarials innovadors de joves que contribueixin a crear un teixit industrial diferent al turístic.
  • La potenciació del turisme de cultura i de natura, apostant per la diversificació del producte turístic, la cultura, la gastronomia, etc.
  • Portant la construcció cap a la rehabilitació del parc immobiliari ja construït.
  • El suport al comerç i la petita i mitjana empresa, fent que el Consell formuli un pla de dinamització comercial a nivell insular i intensificant el de l’Ajuntament d’Eivissa.
  • Defensar el sector públic i impulsar polítiques que no vagin en detriment de les classes populars i dels serveis i prestacions bàsiques i més importants. Cuesta i Sampol han remarcat que no es pot demanar a les Balears que redueixin els pressupostos en ensenyament o sanitat, per exemple, quan només tenen una mitjana d’11 funcionaris per cada 1.000 habitants, quan Extremadura, per posar un cas, en té 22.

Al migdia, Sampol ha acompanyat un públic compost per 50 persones en suport de les candidatures d’ENE, en un dinar-xerrada al restaurant Can Caus (Santa Gertrudis).