dimarts, 7 de juny del 2011

"Igualtat i normalització lingüística", article de na Mariví Mengual

"Article publicat a Diario de Ibiza (07.06.2011)


La setmana passada l'alcaldessa electa d'Eivissa va fer públic l'organigrama de les noves regidories de l'Ajuntament, entre les quals desapareix la igualtat i la normalització lingüística. Amb aquesta decisió, Marienna Sánchez Jáuregui ens mostra la seua poca sensibilitat en aquests àmbits ja que ens queda molt de camí per fer tant per aconseguir la igualtat real entre dones i hòmens com per fer normal a Eivissa l'ús de la nostra llengua.

Al llarg de la legislatura que ara acaba es va aprovar per unanimitat l'any 2008 el I Pla d'Igualtat entre dones i hòmens del municipi d'Eivissa, en el que han treballat personal tècnic de l'Ajuntament, representants sindicals i persones representatives de diverses associacions del municipi. També volem recordar que el mes d'abril de 2011, la corporació municipal va aprovar per unanimitat un Pla de conciliació de la vida personal, familiar i laboral del municipi d'Eivissa, on també varen participar personal de l'ajuntament i una representació significativa de la societat civil.

Aprovar els plans per unanimitat compromet al PP, ja que si els va votar a favor ha de ser conseqüent i els ha d'aplicar. La igualtat i la conciliació són temes que afecten tota la ciutadania i des de la corporació municipal es poden prendre decisions, relacionades amb aquests àmbits i que són fonamentals per millorar la vida de totes les persones. Hi ha un treball que s´ha fet des de l'Ajuntament d'Eivissa de conscienciació i sensibilització, amb el suport de diverses associacions que treballen per que la igualtat sigui real i aquesta tasca ha de continuar ja que és una necessitat social.

També ha tingut un impacte molt positiu a la nostra ciutat la posada en marxa del Casal de Dones de l'Ajuntament d'Eivissa com un espai d´assessorament sobre recursos i aspectes laborals i de formació per la ciutadania; un espai que alberga diverses associacions que treballen per la igualtat i on es planifiquen diversos tallers i activitats per prevenir la violència i fomentar el benestar de les dones i de la societat.

Pel que fa a la normalització lingüística, en aquesta legislatura des de l'Ajuntament d'Eivissa s'han realitzat campanyes per fomentar l'ús de la llengua pròpia i s'han ampliat els cursos oferts a través de l'Institut d'Estudis Eivissencs per facilitar l'aprenentatge de la llengua catalana a totes les persones. En una societat com la nostra, amb tanta diversitat, la llengua pròpia és fonamental per a la cohesió social i és una responsabilitat de les institucions públiques ser un exemple i facilitar l'aprenentatge que faci possible la normalització lingüística.

Tenir a l'organigrama de l'Ajuntament el nom d´una regidoria d'Igualtat i de Normalització Lingüística li dona importància i visibilitat a aquests temes; de la mateixa manera, l'alcaldessa electa amb la seua decisió de treure-les ja ens mostra el seu desinterès i menyspreu per la igualtat i per la llengua catalana.

La perspectiva que ens mostra l´alcaldessa electa és que la pròxima legislatura es faran passes enrere en temes d'igualtat entre dones i hòmens i de foment de la llengua pròpia i és molt preocupant ja que la nostra societat no s'ho pot permetre.


Mariví Mengual | Regidora en funcions de Polítiques d'Igualtat, Normalització Lingüística i Salut Pública de l'Ajuntament d'Eivissa. Membre d'ENE