divendres, 30 de desembre del 2011

ENE denuncia l’ús de la llengua del Diverespai

L’Entesa d’Eivissa (ENE) denuncia l’exclusió de la llengua pròpia d’Eivissa, el català, del Diverespai, conjunt d’activitats i jocs per a la infància i joventut que el Consell està realitzant al Recinte Firal d’Eivissa durant les vacances escolars de Nadal.

Els sobiranistes eivissencs critiquen que en la informació escrita de cada joc i actuació la llengua pròpia d’Eivissa no està present i que aquesta es troba exclusivament en castellà. A més, tota la locució es fa en aquella llengua. Només el programa de mà que s’hi reparteix per informar de les activitats previstes està redactat en català.

Cal tenir en compte que aquesta actitud lingüística del Consell no té cap lògica perquè s’adreça a un col·lectiu, el dels infants i adolescents, que està escolaritzat en català des del seu començament en l’ensenyament i, a un altre, el dels pares i mares, la immensa majoria dels quals nascuts i escolaritzats, també a Eivissa. L’Entesa sempre ha defensat que les activitats adreçades a infants i adolescents han de realitzar-se en llengua catalana per poder donar continuïtat a la normalitat de les aules i enfortir el paper integrador i cohesionador que té la llengua pròpia d’Eivissa. Els infants i adolescents eivissencs viuen aquest procés sense cap mena de problema.

A més, els sobiranistes eivissencs denuncien que aquesta actitud contravé el reglament d’ús lingüístic de la màxima institució eivissenca, que diu que el Consell ha d’emprar la llengua d’Eivissa en totes les seues actuacions, a més de tenir la obligació de difondre el seu ús.

L’Entesa d’Eivissa (ENE) insta el president del Consell, Vicent Serra, i el conseller executiu de Joventut, Rafael Trigueros, a rectificar l’ús de la llengua que es fa al Diverespai, fent un ús normalitzat del català i a vehicular amb aquesta llengua totes les activitats que es duguin a terme d’ara endavant, tal com diu el vigent reglament d’ús lingüístic del Consell d’Eivissa, en tots els àmbits d'actuació.