dilluns, 7 de maig del 2012

ENE interpel·la el Govern per la seua preocupació per les llicències estacionals de taxis davant l’inici de la temporada turística

L’Entesa denuncia màniga ampla respecte del requisit lingüístic per part de l’Ajuntament d’Eivissa.

L’Entesa d’Eivissa (ENE) ha presentat fins a 7 preguntes al Parlament de les Illes Balears adreçades a la Direcció General de Transports del Govern de les Illes Balears, atesa la seua preocupació per l’impacte de les llicències estacionals sobre la mobilitat a Eivissa i el sector dels taxis.

Els sobiranistes i ecologistes eivissencs entenen que la manera d’actuar del Govern és imprecisa en deixar la concessió en mans dels ajuntaments eivissencs sense estipular adequadament les condicions. En aquest sentit, s’hauria d’aplicar normativa estatal, cosa que obligaria a concedir totes les llicències estacionals als conductors assalariats amb més antiguitat (com amb les llicències fixes). Els serveis tècnics municipals estan molt confusos amb l’aplicació del decret llei referit. Un dels problemes és que no hi ha claredat amb la categoria dels vehicles objectes de llicències estacionals.

El partit eivissenc ha mostrat al Govern la seua preocupació per l’allau de taxis que hi haurà aquest estiu en les carreteres eivissenques, afectant-se la mobilitat. Aquest excés pot deixar en res els beneficis dels conductors i titulars, atès el gran nombre de vehicles per a una demanda que es manté. A més, l'Entesa ha demanat al govern pels estudis de mercat i mobilitat que l’han empès a aprovar el decret exclusiu per a Eivissa. Sense estudis fiables es corr el perill que els ajuntaments corrin a atorgar llicències, sense més, prioritzant criteris d’ingressos per taxes o clientelisme. A hores d’ara, ENE segueix a l’espera de les respostes del Govern a les preguntes presentades pel grup parlamentari PSM-IV-Entesa.

Per altra banda, els sobiranistes eivissencs denuncien que l’Ajuntament d’Eivissa no ha tengut zel en el compliment del requisit dels coneixements de català en les recents proves que s’han fet per habilitar nous conductors de taxis. L’Entesa ha conegut de primera mà que hi ha aspirants que, sense complir el requisit de comprensió oral de la llengua catalana, han passat a la fase definitiva, qüestió que no s’hauria donat si s’hagués complit l’ordenança. ENE denuncia que el regidor de l’àrea, Joan Mayans, ha donat ordres perquè no es quedi cap aspirant sense accedir a la fase definitiva si no entén adequadament el català, aspecte greu perquè contradiu l’ordenança municipal i mira de relegar la llengua pròpia d’Eivissa a una condició secundària.

L’Entesa exigeix l’ajuntament d’Eivissa que vetlli per què la informació escrita disponible per als usuaris dels taxis del municipi estigui, com a mínim, en català, tal com mana l’ordenança reguladora. Aquesta qüestió s’està incomplint darrerament.