dimecres, 19 de setembre del 2012

Article: "L’aparador gai d’eivissa: Mirall per a observar el nostre reflex i reflexionar"

Article d'en Toni Oia Gómez, membre de l’Executiva de l’Entesa d’Eivissa (ENE) – PSM-Entesa:

Aquest és el segon any que una llibreria del centre de Vila (Librería Hipérbole), dedica un dels seus aparadors als autors i autores LGTB (Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals). Aquest aparador no està només adreçat a un públic LGTB, està adreçat a tothom. És una guinyada que crea suport i solidaritat envers el nostre feble col•lectiu. Això, a Eivissa, és indicatiu de que, potser, algunes petites accions com aquesta contribueixen a que estiguem més presents a les vides de la ciutadania de la nostra illa.

El que es pretén és simbolitzar a un grup d’escriptors i escriptores que van descobrir la manera de narrar allò que sentien i vivien en èpoques de gran dificultat i que moltes vegades hem oblidat en avui dia. Creadors com Joyce, Woolf, Henry James, Patricia Highsmith o Mishima, van engendrar inoblidables universos on presentaven diferents visions d’un món el qual s’acontentava amb mostrar una sola visió. Des de fa més d’un segle aquests i aquestes valents autors/es van mostrar a la societat que ser lliures era el més important per a les persones.

La literatura temàtica LGTB no és nova d’ara. Ha anat lligada als fets històrics del món, les guerres, les discriminacions, els assassinats als gais, per exemple. És emocionant llegir a D.H. Lawrence i la seva visió del món femení; o viure la “tradició” des del punt de vista de García Lorca; viatjar a Nova York i observar un món des de la perspectiva de Henry James; o mirar-nos al mirall creat per Òscar Wilde, Thomas Mann, Capote, Sontag, Gil de Biedma, Proust i un llarg etc. Tots i totes exemplifiquen alguna cosa que, a pesar de les èpoques passades, sempre ha estat allí: la llibertat individual i com es sobreposa als lligams polítics, morals o socials.

A l’aparador d’aquesta llibreria eivissenca, única que ha dedicat un espai exclusivament al col•lectiu LGTB, es presenten els colors de l’arc de Sant Martí (bandera LGTB), alguns exemples de llibres meravellosos i fotos d’autors i autores. Sorprèn les màscares que cobreixen algunes d’aquestes fotos. Segons els responsables de la llibreria, les màscares representen els seus llibres, caretes des d’on es relataven les seves vides interiors salvant qualsevol censura.

Aquest és l’homenatge que aquesta llibreria de Vila vol retre amb motiu de 28 de juny, dia de l’alliberament LGTB. És mereixedora de ser acaronada per mostrar i protegir la llibertat des del punt de vista literari, i aquest ha estat el punt de partida per a realitzar i mantenir més de dos mesos aquest aparador. Grans escriptors i escriptores de tots els temps van ser condemnats a l’ostracisme per la seva condició sexual i és per això que Hipérbole vol donar a conèixer les seves obres, les quals a pesar d’estar escrites en altres èpoques, han sobreviscut als nostres dies. Aquesta llibreria és el refugi d’aquests llibres, els quals són presentats com a tresors que sempre protegiran. En nom d’una part de la ciutadania eivissenca: GRÀCIES Hipérbole. Segur que una altra part, petita, es fan creus...