Diario de Ibiza publica l'article "Què és la sobirania municipal?", d'en Toni Oia, membre de la Comissió Executiva de l´Entesa d´Eivissa (PSM-Entesa):
De vegades em desperto, pensant si ja estic despert o encara estic adormit, és com aquell pensament que ve i que va, a tothom ens ha passat, oi? És la mateixa sensació que tinc quan penso: «els ajuntaments de les Pitiüses saben què és la democràcia i la sobirania municipal?». Idò, anem per feina: ja sabem que estem vivint moments de crisi econòmica, política i social, i bla, bla, bla..., val, però davant tot això, el Govern de les Illes encapçalat pel PP i el central de la «trotona de Pontevedra» (cerqueu per Internet, ja ho vaig explicar fa mesos), només apliquen receptes neoliberals que se sustenten en les retallades socials i mesures fiscals que, lluny de ser progressives, beneficien als rics i a la banca.
Malauradament la crisi s'ha convertit en l'excusa per a recentralitzar l'estat, amb una forta ofensiva contra les autonomies i traient als ajuntaments i consells competències, capacitat econòmica i política i possibilitat d'atendre els problemes socials i territorials que pateix la ciutadania d'Eivissa, i per si fora poc, els hi deuen diners, milions d'euros! En un context com l'actual quan la ´crisi´ està generant major desafecció i més desconfiança cap a les institucions i la política, inclosa la més propera, la de les nostres illes, cal que precisament des d'aquest món local, el nostre, es faci l'exercici real de prestigiar la política i d'apropar-la de nou a la ciutadania. Per això vull defensar els drets de les persones i reivindicar la democràcia, defensar la sobirania municipal, la qual existeix, però els governants locals sembla que no saben què és exactament. El municipalisme constitueix la base per construir el país i el benestar de la seva gent. No podem oblidar que els ajuntaments i consells son l'administració més propera a la ciutadania. La societat es cohesiona i el territori es vertebra a peu de carrer, poble a poble. Cal una major descentralització en competències i en recursos econòmics. En aquesta legislatura l'Entesa d'Eivissa, malauradament, no té representació a les institucions locals d'Eivissa, és per això que intento fer arribar d'alguna manera als grups polítics que sí la tenen la nostra preocupació.
Els grups municipals de totes les formacions locals d'Eivissa i Formentera, així com dels consells, haurien d'elaborar un manifest en defensa del municipalisme. Alhora haurien d'aconseguir recaptar el màxim de suport al mateix. Sí, sí, és una proposta que us faig a tots els regidors i consellers de les Pitiüses. Organitzeu una cimera de càrrecs locals contraris a la política recentralitzadora del PP de Madrid, encara que sigueu ´peperos´, per debatre i aprovar l'esmenat manifest i creem un fòrum municipalista d'Eivissa i Formentera, amb el nom que sigui. És clar, això sí, tothom hi participaria: ciutadania activa.
Polítics, tots i totes qui teniu càrrecs, presenteu mocions en defensa de la sobirania municipal. Recordo que des del 1979 els governs locals van tenir un paper protagonista en la lluita contra la pobresa, la cohesió social, l'equilibri territorial, la sostenibilitat i la identitat nacional. Estic segur que tots i totes volem pobles sostenibles en els seus recursos i em reafirmo en què els pobles son els dics de contenció de la crisi i de la defensa dels drets de la ciutadania. Son els principals espais per generar alternatives socials i econòmiques a la crisi i a les retallades. A tots els polítics: és inacceptable i injust que els ajuntaments i consells carreguin el seu endeutament sobre els organismes locals i que cada cop retallin més els seus ajuts. Reclameu els diners que deuen a les Pitiüses, que ens deuen a tots els eivissencs, però ja.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada