dijous, 20 de desembre del 2012

Govern, Consell i Ajuntament de Santa Eulària, incapaços de solucionar el problema de la benzinera de Santa Gertrudis


L'Entesa d'Eivissa denúncia la situació de perillositat de la benzinera de Santa Gertrudis, la Zona Zero de les Illes Balears.

A principis d'estiu, veïns d'algunes de les finques confrontants a la benzinera de Santa Gertrudis comuniquen a l'Entesa d'Eivissa la seva preocupació i indignació per la contaminació que pateixen des de fa anys als seus pous. Aquest veïnat continua sense poder fer servir les aigües de les seves finques ja que asseguren tenir actualment restes importants d'hidrocarburs a tots els pous de la zona. Arrel de la reinauguració de la benzinera aquest estiu, la preocupació es va incrementar.

L'Entesa d'Eivissa va concertar durant el mes d'agost diferents reunions amb la regidora de medi ambient de l'Ajuntament de Santa Eulària des Riu, Antònia Picó, i el regidor d'Urbanisme, Mariano Juan, així mateix amb la la consellera de Medi Ambient del Consell d'Eivissa, Josefa Costa Ramón. De totes aquestes reunions, de l'únic que vam ser informats és que l'actual benzinera complia amb tots els requisits legals i que s'ajustava totalment a la llicència atorgada. En quan tal tema plantejat per l'Entesa d'Eivissa, de què tenien pensat fer amb la contaminació que encara hi ha a les finques del voltant, no han sabut donar cap resposta, "és més la regidora Antònia Picó ens va demanar idees, increïble però cert!". L'Entesa d'Eivissa ha tingut accés als expedients actuals per comprovar les actuacions més recents en matèria medi ambiental i hem pogut comprovar que no s'ha fet cap actuació en relació al problema plantejat.

L'Entesa recorda que el vessament d'entre 20.000 i 30.000 litres de carburants entre la tardor de 2001 i l'hivern de 2002, al subsòl de la zona zero és, fins ara, el major desastre ecològic de la història de les Illes Balears. Un problema que encara no s'ha solucionat i pel qual el grup parlamentari de l'Entesa d'Eivissa, PSM-Entesa, va plantejar el 16 d'octubre les següents preguntes amb sol·licitud de resposta escrita al Govern Balear:

  • Té coneixement el govern que l'Ajuntament de Santa Eulària des Riu ha autoritzat la reconstrucció i obertura d'una benzinera a Santa Gertrudis?
  • Considera el Govern que és compatible l'obertura d'una benzinera al mateix indret del vessament amb la recuperació de l'aqüífer que hi ha sota?
  • Quines actuacions ha dut a terme al respecte el Govern de les Illes Balears en els darrers anys?

El passat dimarts dia 18 el Govern va respondre que s'havien donat totes les condicions per obtenir la màxima seguretat en front a possibles fuites. Asseguren que el el fet d'obrir una nova benzinera al mateix indret, encara contaminat, no és incompatible amb la descontaminació de l'aqüífer. El Govern només afirma haver descontaminat el lloc on s'havien d'ubicar els nous tancs de carburant. L'Entesa d'Eivissa denuncia la gravetat del fet que el Govern no hagi anat més enllà del perímetre de la benzinera i tractar tota l'àrea afectada. És més, "només confirmen que les últimes actuacions de descontaminació van ser puntuals el passat 2008. Des de llavors només van fer un control analític el 2011, just abans de començar les obres per tornar a donar llicència a l'empresa propietària d'aquest negoci, és a dir, van fer l'estrictament necessari per cobrar la llicència", declara el secretari de comunicació de l'Entesa d'Eivissa, Toni Oia.

La DG de Recursos Hídrics només té previst fer analítiques un cop l'any i res més. Segons altres fons de funcionaris públics amb els quals l'Entesa va tenir contacte, ens van assegurar de manera informal, que les restes de contaminació actual als pous i safaretjos es netejaran de manera natural als propers anys, poden passar des d'un parell d'anys a un parell de dècades. Calculen que aproximadament encara hi ha un 20% de carburant repartit per les finques que rodegen la zona zero. D'aquesta porció ningú s'està fent càrrec, cap organisme s'està responsabilitzant i, el que és pitjor, no tenen cap acció prevista.

L'alarma torna a estar encesa, el passat 22 de novembre un nou incident a la benzinera provocà l'enfonsament de part del ferm del terreny. Els tècnics municipals afirmen que és per falta de compactació del material asfàltic. "És molt greu que després de que els responsables medi ambientals, tant de l'Ajuntament de Santa Eulària com del Consell d'Eivissa ens hagin donat paraula que tot estava perfecte i que era la benzinera més segura del país, que després de tot això, encara no hagin fet cap actuació per acabar de descontaminar tota la capa freàtica i el que és pitjor, la benzinera continua tenint greus problemes i correm el risc que es torni a vessar carburant", segons declaracions d'en Toni Oia, membre de l'Executiva de l'Entesa d'Eivissa. "Seria com ploure sobre mullat, encara no hi ha cap persona responsable que s'hagi pres seriosament aquest desastre medi ambiental, continuarem donant suport als afectats i denunciant la situació. En aquest cas em fixat encetar actuacions amb la DG de Recursos Hídrics. Estem segurs que, com és un tema que a simple vista no es veu, ja que està sota terra, no ha provocat la indignació de tota la població de l'illa, "ojos que no ven, corazón que no siente"; ningú que passa cada dia per la carretera de Santa Gertrudis n'és conscient del greu problema medi ambiental que patim, de les conseqüències per a la salut dels animals de granja, els conreus, en definitiva de tots nosaltres".

Documents annexos:

Resposta grup parlamentari 1
Resposta grup parlamentari 2

Premsa:
Nou Diari: Entesa d’Eivissa denuncia que persiste el riesgo ecológico de la gasolinera de Santa Gertrudis

Diario de Ibiza: Entesa d´Eivissa denuncia ´la peligrosidad´ de la gasolinera de Santa Gertrudis