El diari Última Hora Ibiza publica l'article "Més democràcia, més Eivissa", d'en Maurici Cuesta (secretari general de l’Entesa d’Eivissa):
Si estam d’acord en que la democràcia és un sistema imperfecte i que cap altre ho és, també podrem estar d’acord en que no se n’ha inventat cap que funcioni millor i que, sobretot, és perfectament millorable. Necessàriament, diria. No es pot tractar només d’anar a votar tal o tal altra candidatura cada ix anys, sinó que s’hauria de basar en una relació molt més fluïda i estreta entre ciutadania i representants públics, que també surten de la ciutadania mateixa i que, per aquesta raó, no s’haurien de convertir en cap casta social, com alguns pretenen.
Darrerament s’han vist diverses actuacions que demanen una democràcia més autèntica, més participativa i més il•lusionant. I això, en paral•lel a exercicis descoratjadors democràticament com veure un president balear, Bauzá (PP), que vol seguir fent compatible el seu càrrec públic amb el negoci privat de la seua farmàcia, arribant a guanyar més de 200.000 euros en un any; com l’incessant ingrés d’ex càrrecs públics de PP i d’UM en la presó per corrupció; o la sorpresa constant que exerceix un tresorer corrupte, Bárcenas (PP), sobre la direcció del seu partit, president espanyol inclòs, en destapar un pastís de corrupteles i sobres que en un estat democràtic al 100% ja hagués produït un allau de dimissions i demandes de perdó. Des de l’Entesa d’Eivissa (ENE) entenem que aquests casos alimenten la demanda de més democràcia, però també les veus crítiques i populistes sobre elles. Ja tenim un nou motiu per renovar-la.
Una via democràtica de ple sentit comú i que afecta a les societats humanes és l’exercici del dret a l’autodeterminació, versió clàssica de l’actual “dret a decidir”. Discutir-ne la seua execució, com fa una bona part de l’opinió pública i política espanyola, demostra que pateixen un autèntic dèficit democràtic. Posar-se nerviosos i invocar calamitats i intervencions forçoses per la possibilitat que el poble del Principat de Catalunya decideixi en una consulta reglada la seua relació futura amb l’Estat espanyol és, a més, una mostra palesa de manca d’intel•ligència perquè no fa més que incrementar les ganes de sedició de molts i la indignació de molts més. Des de l’Entesa d’Eivissa (ENE) hem defensat sempre l’exercici del dret d’autodeterminació de qualsevol poble del Món, aplaudim que es pugui fer a Catalunya com abans millor, desitjam que una majoria aposti per un estat català lliure i independent (tot el que això significa en un context europeista), que aquest estat estableixi unes relacions ben properes amb Eivissa i voldríem que esperonàs els pobles de les Balears a poder decidir democràticament, també, sobre la seua sobirania. Ja hem dit en més d’una ocasió que si en algun territori pot tenir més lògica que s’autoadministri és en el cas dels territoris insulars que composen, com és el nostre cas, subjectes polítics.
Malauradament, no fa massa temps a Eivissa el PP no va voler consentir sobre una possibilitat que ampliàs la magre democràcia actual. La seua majoria al Consell d’Eivissa rebutjava radicalment una consulta popular impulsada per la plataforma de partits on es troba el nostre partit, ExC, Equo, ESOS i el PI, perquè el poble d’Eivissa s’expressàs a favor o en contra del macro projecte que l’empresari Abel Matutes vol desenvolupar a Platja d’en Bossa. Per altra banda, la participació ciutadana en el debat i la presa de decisions de totes les institucions públiques eivissencs és gairebé nul•la, i no s’impulsa perquè no s’hi o es tem. A més, la dignitat de les autoritats públiques eivissenques és baixíssima per la seua contant submissió als dictats dels governants (del mateix PP) a Palma i a Madrid. La manca de qualitat democràtica també es troba en les institucions eivissenques en forma de representació: recordar que només un 40% del cens electoral es troba representat al Consell i als ajuntaments. Un 60% dels membres del cens es quedà fora, sense representació i veu i vot.
En la Dia de la Terra d’Eivissa, avui 8 d’Agost, aniversari de la conquesta catalana d’Eivissa, des de l’Entesa d’Eivissa (ENE) apostam per més i millor democràcia i per vies que facilitin la participació ciutadana en els assumptes públics. En això i en il•lusionar l’electorat eivissenc de cara al 2015 treballarem.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada