dimecres, 2 de novembre del 2011

PSM-Iniciativaverds-Entesa-EQUO proposa un nou model democràtic basat en la igualtat d'oportunitats i la participació ciutadana



La coalició al Congrés dels Diputats en la que s’integren l’Entesa d’Eivissa (ENE) i EQUO Eivissa, PSM-Iniciativaverds-Entesa-EQUO, vol promoure en arribar al Congrés, un nou model democràtic que tengui realment en compte la igualtat d’oportunitats i la participació ciutadana

Mariví Mengual (ENE) i Isabel Aguilar (EQUO Eivissa), candidates de la coalició sobiranista i ecologista, han declarat que “Hem d’apostar per un nou model. O es van fent petits canvis en el model actual, que és deixar barra lliure a les multinacionals i les entitats financeres, i que és el que faran PP i PSOE, o bé hem de donar pas a un altre model, el model democràtic, amb majúscules”. Així mateix, han expressat que “Una democràcia que no vol dir just anar a posar una papereta dins una urna cada quatre anys", sinó que s’ha de basar en "la igualtat d'oportunitats" (garantir els drets universals "a una bona sanitat, a una bona educació", etc.) i en el "dret de participar", en el dret de "poder decidir sobre aquelles qüestions que ens afecten a tots i a totes de manera directa dins les nostres vides".

El programa electoral amb el que es presenta PSM-Iniciativaverds-Entesa-EQUO aposta per promoure i fer real el dret de participació, impulsant accions perquè la ciutadania s’impliqui en els assumptes públics. Entre altres propostes, s’aposta per convocar referèndums i consultes ciutadanes (preceptius i vinculants sobre un ampli ventall de temes) com a instruments normalitzats (no excepcionals) de participació política i presa de decisions col·lectives. També es vol que es creïn òrgans i canals de participació ciutadana vinculants a totes les institucions democràtiques.

La coalició sobiranista i ecologista vol per posar en marxa els pressupostos participatius o altres formes de participació vinculants, que es tramitin les Iniciatives Legislatives Populars presentades per un 2% dels electors, sense que puguin ser vetades, i que es pugui escollir els membres del Consell General del Poder Judicial de forma directa per part del poble, entre d’altres mesures.