dilluns, 16 de juliol del 2012

ENE considera que apujant 13 punts l'IVA de cinema i teatre “el PP fereix de mort a la cultura”


Entesa-Eivissa (PSM-Entesa) lamenta que el Govern Rajoy ataqui amb virulència el sector cultural en comptes d'incrementar la pressió fiscal a les grans fortunes o apujar l’IVA dels productes de luxe.

ENE considera que la pujada de l’IVA del 8% al 21% per les entrades a espectacles culturals com ara el cinema o el teatre és “un atac del PP a la cultura, i deixa el sector ferit de mort”. Des del partit posen de manifest que el sector de la producció i l’exhibició de cinema, o dels espectacles teatrals, difícilment resistiran aquesta pujada de l’IVA, que quasi triplica el seu valor en sumar l’increment aprovat i el fet de passar del tram reduït al general.

La diputada Joana Lluïsa Mascaró (de la coalició PSM-Entesa - ENE) afirma: “que després d’haver suprimit la majoria d’ajudes a les produccions culturals, damunt hi apugin l’IVA d’aquesta manera, demostra la poca importància que dóna el PP a la cultura. El sector cultural és estratègic per al desenvolupament personal i social, i s’hauria de protegir. Invertir en cultura és invertir en futur”.

Des d'ENE expliquen que a altres països europeus l’IVA aplicat a les entrades de cinema és del 2% (Suïssa), 6% (Bèlgica, França i Suècia), 7% (Alemanya), 8% (Noruega), 9% (Finlàndia), o 10% (Àustria). I a l’Argentina és del 0%.

ENE lamenta que el Govern espanyol de Mariano Rajoy hagi optat per atacar “amb virulència” el sector dels espectacles culturals, en compte d’incrementar la pressió fiscal a les grans fortunes o d'apujar l’IVA als productes de luxe (cal recordar que el sector del luxe no està patint tan acusadament els efectes de la crisi com altres sectors econòmics). Així mateix, considera “incomprensible” que els espectacles taurins paguin un IVA més reduït que el teatre i el cinema. “Aquest és el PP de sempre: el de la dreta espanyola rància, el PP que va contra la cultura i contra les classes mitjanes, i protegeix els privilegis dels més rics”.