dilluns, 31 de desembre del 2012

L'Entesa d'Eivissa assisteix i participa als congressos 30 i 31 del PSM-Més per Menorca

El passat dissabte 29 de desembre de 2012 va tenir lloc a Es Mercadal (Menorca), els congressos 30 i 31 del PSM-Més per Menorca. Els partits que conformen la Federació PSM-Entesa, havien estat convidats, així doncs, en Biel Barceló (Secretari General del PSM-Mallorca i Diputat al Parlament del Grup PSM-IV-Entesa), en Joan Verger (Secretari d'Organització del PSM-Mallorca) i en Toni Oia (Secretari de Comunicació de l'Entesa d'Eivissa) van ser partíceps i testimonis del canvi d'Estatuts del partit germà així com del nomenament dels nous càrrecs del PSM-Més per Menorca.

Un canvi d'Estatuts els quals permeten l'obertura del partit cap a un sector molt més ampli de la ciutadania de Menorca, tant a nivell d'afiliació com de participació. PSM-Més per Menorca obren la porta a gairebé tot tipus de participació i recolliran totes les aportacions ciutadanes en una configuració d'òrgans el més horitzontal possible, creant-se una estructura més horitzontal i més assembleària, col·legiada, oberta i participativa. Desapareix el Secretari/ària General i apareix el càrrec de coordinador/a del Consell Executiu, desapareix també el càrrec de Secretariat Executiu i apareix el Consell Executiu, desapareix el Consell polític i apareix una Assemblea Interna. Alhora, desapareix l'agrupació local, com a tal, i es transforma en Assemblea Municipal i/o Assemblea Municipal de Candidatura (segons els casos). Com a novetat també neix una nova Assemblea Oberta i canvien els terminis de reunions. Els/les adherits/des és la nova figura que vindria a substituir els/les "simpatitzants", amb uns drets molt més definits, amb molts dels drets dels militants i una més àmplia llibertat d'expressió.

El PSM-Més per Menorca vol una militància més compartida, per aquest motiu el canvi d'estatuts i la celebració d'aquestes assemblees conformaven un moment històric dins del PSM a Menorca.

Dintre de les novetats també podem trobar la recuperació del vot secret i escrit en qualsevol sufragi, possibilitat d'impugnació d'acords, mocions de censura i reprovació. Els referèndums i consultes poden celebrar-se de manera no vinculants. Es crea un sistema garantista i es reconeix la feina a través de les noves tecnologies, així com la participació i vot on-line. En una majoria absoluta els/les assistents (afiliats i adherits, inclosos els jovens del PSM) van aprovar els nous estatuts i els nous càrrecs, els quals fan que a partir d'ara el partit sigui menys jerarquitzat, deixant pas a la participació mitjançant vot en certs òrgans de nova creació a persones adherides -no afiliades-, així com els/les jovens, qui a partir d'ara tenen veu i dret de vot a les assemblees i a les diferents comissions que es celebrin.

A l'acte, un cop aprovats els estatuts, es va nomenar com a Coordinadora General a na Maite Salord qui va fer el seu discurs davant els mitjans de comunicació local, amb un to emocionat, Salord va reconèixer l'esforç i el procés de transformació del partit per portar-lo, dins d'aquests actes, a l'obertura tan transcendental dins la història del PSM a Menorca.

La Mesa del Congrés va cedir la paraula als representants dels partits convidats de la Federació del PSM-Entesa, de Mallorca i Eivissa (veure part de la intervenció de l'Entesa d'Eivissa més a baix).


Enllaços:
Menorca.info: Maite Salord coordinará un PSM más "horizontal y abierto"
Última Hora: Salord se pone al frente del ‘nuevo’ PSM con la ambición de convertirlo en mayoritario y referente de la izquierda


Intervenció de l'Entesa d'Evissa (Extracte):

"...En fa l'efecte que l’assemblea que avui porteu a terme és molt important per tots valtros, però també pels vostres companys d'Eivissa i de Mallorca de la Federació PSM-Entesa. Estau enfortint i eixamplant el vostre projecte polític, la qual cosa també és fer més gran el projecte de la Federació. Estic content de ser testimoni d'aquest moment en la història del PSM-Més per Menorca. L'Entesa d'Eivissa us dona les gràcies.

Parlant de la Federació, en aquests temps estam compartint la il·lusió de fer-ne una força política més ampla i representativa a totes les illes. És un moment decisori, capital i, per tant, il·lusionant. Els nostres ulls han d’estar mirant ben fixament les eleccions de 2015. La gent menorquina, eivissenca, formenterenca i mallorquina que estima aquestes terres, la seua llengua, la seua cultura, els seus paisatges, la cohesió social, la justícia social, l’Estat del Benestar, ens necessita amb els motors ben engreixats i a punt. L'Entesa d'Eivissa se sent orgullosa de pertànyer a la Federació PSM-Entesa. Valtros, ens consta, heu fet una gran feina en temes d'agricultura, comerç, cultura, tots i totes ho sabem. Com sabem també que sereu capaços d'arribar molt més enllà i assolir noves metes gràcies, en part, als canvis que des d'avui inicieu.

Us desitjam tots els encerts del món en les decisions que prengueu avui, tant en les personals com en les estratègiques, i que aquest PSM-Més per Menorca pugui assolir tots els objectius dibuixats. Ja sou el referent del menorquinisme polític. Estau en la línia de ser el referent de l’esquerra menorquina. I ho sereu."