dimarts, 26 d’abril del 2011

ENE aposta per implantar el programari lliure a les institucions eivissenques i poder estalviar molts diners en llicències


L'Entesa Nacionalista i Ecologista d’Eivissa (ENE) considera imprescindible impulsar mesures que garanteixin l’accés a les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a totes les persones, i especialment als ciutadans amb menys recursos, amb l’objectiu de fer arribar el màxim d’informació al major nombre de destinataris com a exercici de transparència i democràcia de l’Administració local.

La força nacionalista i ecologista aposta per l’economia dels recursos institucionals en benefici dels ciutadans i en aquest sentit defensa la implantació del programari lliure a tots els ordinadors que pertanyin a l’Ajuntament d'Eivissa i al Consell d’Eivissa, i a tots els organismes i les empreses associades. Això suposarà instal·lar el sistema operatiu GNU/Linux i el paquet d’ofimàtica lliure d’Open Office com a primera mesura que permetrà l’estalvi de desenes de milers d’euros en la compra de llicències. Aquestes mesures prenen encara més importància en l’actual context de contenció de la despesa de les administracions públiques.

Democràcia en xarxa

Una de les propostes programàtiques de l'Entesa en aquest sentit preveu un pla municipal de per al desenvolupament de la democràcia en xarxa amb l’objectiu de fer efectiva la participació política oberta i la informació sobre els assumptes municipals.

Les mesures concretes que faran possible aquesta democràcia en xarxa són, entre d’altres, l’accés a la documentació clau dels projectes que l’administració desenvolupa, l’accés a xats periòdics amb els responsables polítics, l’accés a les sessions públiques de control i els fòrums d’opinió sobre la política municipal i insular.

Però sobretot, exercir la democràcia a Internet significa utilitzar el vot electrònic i els referèndums municipals a través de l’ordinador i reclamar les reformes legals necessàries per a la implantació vàlida d’aquest sistema.

Biblioteca Pública Virtual

ENE també preveu la creació d’una biblioteca pública virtual amb material Creative Commons per tal de donar opcions als creadors que vulguin compatir la seva obra amb terceres persones per a que la utilitzin i la modifiquin. Aquesta mesura permetrà reduir les barreres legals de la creativitat mitjançant la nova legislació i les noves tecnologies ja que les condicions d’accés o limitació les crea l’autor mateix.

Open data a l'Administració

L'Entesa vol instaurar l'Open data, que és la pràctica que requereix que certes dades de l'Administració siguin de lliure accés per a tothom, sense limitacions tècniques o legals. En el sector públic, tenir accés a les dades de l’administració garanteix la transparència, l’eficiència i la igualtat d’oportunitats a l'hora de crear valor. La transparència perquè es poden consultar i tractar dades que venen directament de les fonts oficials, l’eficiència perquè ciutadans i organitzacions poden crear serveis de forma més ajustada en col·laboració amb l’administració; i la igualtat d’oportunitats perquè l’accés és el mateix per a tothom.