diumenge, 30 d’octubre del 2011

PSM-Iniciativaverds-Entesa-EQUO defensa el concert econòmic solidari per a solucionar els problemes de finançament de les Illes Balears i sortir de la crisi

Mengual i Aguilar denuncien l’espoli fiscal i les retallades socials que pateix Eivissa i aposten per un marc de finançament alternatiu i més just.

La coalició al Congrés dels Diputats en la que s’integren l’Entesa d’Eivissa (ENE) i EQUO Eivissa, PSM-Iniciativaverds-Entesa-EQUO proposa un nou sistema de finançament just i transparent en la relació entre les Illes Balears i l’Estat: el concert econòmic solidari.

Amb aquest sistema, tal com succeeix al País Basc i a Navarra, el Govern de les Illes Balears recaptaria tots els impostos i transferiria al Govern de l’Estat la quantitat pactada pel serveis comuns que prestés i per un fons de solidaritat amb la resta de comunitats autònomes.

Les candidates de la coalició sobiranista i ecologista, Mariví Mengual (ENE) i Isabel Aguilar (EQUO Eivissa), denuncien que cap altra regió o nació del món té un dèficit d’aquesta magnitud amb el seu estat central., com el que tenen les Balears: més del 14% del producte interior brut, el que equival a uns 3.000 milions d’euros anuals.

Així les coses, amb el sistema actual de finançament, les Illes Balears han passat de tenir una renda per càpita un 17,5% per sobre de la mitjana (2000), a tenir-la un 2,5% per sota la mateixa de l’any (2008). Per això, PSM-Iniciativaverds-Entesa-EQUO, proposa limitar el transvasament de recursos a l’Estat al 4% del PIB de les Illes, enfront del 14% actual.

Mengual i Aguilar consideren que la ciutadania d’Eivissa i del conjunt de les Balears pateixen una forta crisi econòmica i moltes retallades, agreujades per l’insuportable espoli de la balança fiscal amb l’Estat, un espoli consentit per l’actitud servil, crònica, que han adoptat els representants d’UCD, PP i PSOE a les Corts Generals. Aquesta postura de genuflexió davant Madrid ha impedit d’ assolir els nivells de benestar congruents a la riquesa que genera Eivissa, i compromet molt el desenvolupament econòmic.

PSM-Iniciativaverds-Entesa-EQUO denuncia que els diputats de PP i PSOE hagin permès que Eivissa i el conjunt de les Balears estiguin a la coa en inversions i serveis. La coalició sobiranista i ecologista e la única opció per rompre el trist i empobridor bipartidisme PP-PSOE.