dimarts, 22 de novembre del 2011

ENE estima acceptable, digne i positiu l'augment de vots al Congrés


L’Entesa lamenta que el resultat no hagi permès rompre el bipartidisme i descarta del tot responsabilitzar el nom de la coalició.

La Comissió Executiva de l’Entesa d’Eivissa (ENE) ha valorat els resultats electorals de les eleccions al Congrés dels Diputats on el partit es presentà en la coalició PSM-Iniciativaverds-Entesa-Equo i en la qual llista Mariví Mengual fou la candidata en el lloc número 4.

S’ha valorat que són els millors resultats assolits mai al Congrés i que representa un resultat acceptable i digne encara que humil. A més, es troben per sobre del que l’òrgan de direcció havia considerat el resultat mínim acceptable. Els 1.040 vots (un 2%) superen els resultats de les darreres eleccions al Congrés i al Parlament (2011), els que va obtenir Unitat per les Illes Balears (2008, amb 814 vots) i els obtenguts per ENE en eleccions al parlament espanyol entre 2000 i 1993 (només les de 1989 foren superiors, amb 1.500 vots, un 1,5%). Ara bé, son un resultat per davall de Progressistes per les Illes Balears (2004, 2.340 sufragis, un 5,8%).

També es valora que els resultats s’han produït en unes eleccions que no són considerades les “pròpies” per a un partit sobiranista i que els mitjans i els recursos disponibles han estat inferiors a les eleccions locals i insulars de maig passat. L’executiva del partit eivissenc també veu un cert reconeixement a la constància per part del seus adeptes i de l’electorat.

Territorialment, l’Entesa d’Eivissa aprecia uns resultats destacables a Formentera (3,24%), Santa Eulària i Sant Josep (2,25%), la qual cosa vol dir que no representa només un vot urbà.

Respecte l’escó al Senat per Eivissa i Formentera, la majoria de militants i simpatitzants s’inclinà pel vot nul en no veure’s representats per cap opció. Seria una de les claus que expliquen l’augment considerable del vot nul (2.420 vots al Senat, un 5,1%). Alhora, la direcció reconeix que una altra part, important, del seu electorat votà el candidat d’ERC al Senat per Eivissa i Formentera en no presentar ENE candidatura pròpia, votant aquestes persones l’opció nacionalment més propera.

Sobre altres formacions d’Eivissa, els sobiranistes i ecologistes interpreten els resultats d’Esquerra Unida en clau espanyola i de debacle del PSOE (encara que el candidat al Senat és valorat en cercles conservacionistes), els d’aquest partit com a mostra d’allunyament de l’electorat insular per diversos motius i, especialment, en clau de càstig sobre el govern Zapatero. Els resultats d’Upyd s’han d’interpretar com a recol·lecció efectiva de votants espanyolistes descontents amb PSOE, majoritàriament, i PP. Per altra banda, els resultats del PP, encara que victoriosos, són inferiors a les passades eleccions de maig. Ara bé, cal felicitar els candidats que han obtengut un escó a les dues cambres en renovació.

L’Entesa d’Eivissa lamenta que el candidat Miquel Ensenyat (PSM) no pogués sortir escollit per les Balears i que el mapa electoral illenc és cada vegada més “espanyol” (bipartidisme de partits estatalistes) i s’allunya dels escenaris plurals i autocentrats de Catalunya, el País Basc, Navarra i, per primera vegada, el País Valencià. En aquest sentit, es felicita Compromís pel País Valencià per haver assolit una fita històrica per al valencianisme polític.

Sobre la coalició PSM-Iniciativaverds-Entesa-Equo, ENE descarta absolutament que el seu nom, el del PSM o l’existència de partits mallorquins hagi influït en res en els resultats de les Pitiüses. La prova és que el partit ha concorregut en nombroses ocasions amb el PSM, soci de federació, i que el resultat és dels millors obtenguts.

Els sobiranistes i ecologistes eivissencs veuen amb molta preocupació la majoria absoluta del PP a nivell estatal, encara que predible, no havent-se equivocat en els pronòstics a grosso modo.

L’Entesa d’Eivissa reprèn la seua tasca política a nivell eivissenc amb confiança i mirant cap al present i al futur immediat, per treballar més i accentuar el seu ritme de propostes polítiques.