dimarts, 31 de juliol del 2012

Article d'opinió: "Perdó? No, gràcies"

Avui apareix publicat a Diario de Ibiza l'article d'en Maurici Cuesta i Labèrnia, "Perdó? No, gràcies":


En anar a un acte de la Universitat de les Illes Baleares (UIB) i sentir-se escridassat, el conseller d´Educació (és un dir, ja m'enteneu) de les Illes Balears, Rafael Bosch, demanà perdó per les retallades (molts diem així als 'ajustaments' que anomena el PP) que està aplicant l'executiu del qual és portaveu. La meua condició d'agnòstic m'allibera de dispensar perdons. Però, com a ciutadà no li puc donar cap, però ni un. No és ell sol qui hauria de demanar perdó a tota la ciutadania d'aquestes illes. El reguitzell de retallades i d'atacs al sentit comú, l'estat del benestar, els serveis públics, l'ensenyament de qualitat i públic, l'economia, la llengua catalana, etc, no els protagonitza només ell. Molts volen, i voldrien, personalitzar les actuacions anteriors en el desvariï del president José Ramón Bauzá, i fer dependre-les de les seues fòbies i manies.

No, és una responsabilitat compartida, col·lectiva, de tot el PP de les Balears i del d'Eivissa. Sé de persones de bona fe que volen trobar càrrecs públics en el PP que presentin una conducta més digna del que se n'espera. Solen dir que «en tal» o «na tal» no és així, no té aquest tarannà. Fan un exercici en va. Els responsables de tot el que ve aplicant l´executiu del PP del Govern de les Illes Balears és de tots els seus membres, dels 8 diputats que té Eivissa al Parlament, de l'equip de govern del Consell, de tots els regidors i regidores dels municipis eivissencs i dels dirigents del partit conservador a Eivissa. Sí, perquè si hi ha algú que no hi està d'acord té dues opcions. Una, com Antoni Pastor, batle de Manacor i diputat per Mallorca, votar contra la disciplina de grup, assumir les conseqüències i actuar conforme a les conviccions. L'altra, des del càrrec que s´ostenta, fer públic el desacord i lluitar internament per reconduir les actuacions citades. Mentrestant, el senyor Bosch i la resta de persones amb responsabilitat del PP són responsables del pitjor atac a la nostra llengua en relegar-la a un mer mèrit per accedir a la funció pública. Coneixeu cap país que renunciï a que el coneixement de la seua llengua sigui exigit als servidors públics?

Responsables de voler remoure la convivència en deixar en mans de les famílies l'elecció de la llengua d'aprenentatge a les escoles, deixant els seus fills sense el coneixement de la llengua de la terra on viuen i impedint-los un correcte recorregut en el sistema educatiu i la vida futura. Responsables de no voler que la llengua d'aquestes illes tengui el paper que li pertoca com a llengua pròpia i contraris a la normalització que mereix. Responsables d'enviar a l'atur a centenars de docents interins, i altres funcionaris; persones que em consta que ho estan passant molt malament en desconèixer el seu futur laboral i la seua economia immediata. Responsables de voler desmantellar el prestigi i la qualitat del sistema d'ensenyament públic en reduir els estàndards que havia assolit. I que consti que la situació de l'ensenyament públic no era per tirar coets, i que les mancances a Eivissa són, encara, considerables en molts d´aspectes. Responsables de desprestigiar la sanitat pública i de reduir la seua capacitat de prestacions a la ciutadania. Responsables d´aprovar lleis com l'anomenada Llei Company o la Llei General Turística que converteixen bona part del territori en urbanitzable, o que afavoreixen l´ús turístic del sòl en front de la seua protecció o d'altres usos, com el residencial. Responsables d'una malaltissa submissió als dictats econòmics regressius i contra el poder adquisitiu de la majoria de la ciutadania eivissenca i balear, perpetrats pel Govern espanyol. Segur que hi haurà lectors que pensaran en altres actuacions que m'he deixat, però l'espai és el que és. I les actuacions de l'equip del senyor Rajoy ben bé mereixen un article a part. No us puc, ni vull, donar el perdó, senyors i senyores del PP.