divendres, 3 de maig del 2013

Article d'en Marurici Cuesta: "Benirràs"

Diario de Ibiza publica l'article "Benirràs", d'en Marurici Cuesta (Secretari general de l'Entesa d'Eivissa):


Hi ha coses, a Eivissa, que fan molta peresa perquè pareix mentida que s´hagin d´estar repetint contínuament. Una d´elles té a veure amb qüestions territorials i ambientals. Que el 2013 s´hagi d´estar continuant afirmant arguments contundents en favor de l´aturada de noves urbanitzacions, de la construcció de nova obra, en general, i de la preservació dels paisatges illencs, cansa. I cansa més si un pensa més enllà de posicions ideològiques -legítimes- i es posa a pensar en clau de dos aspectes indiscutibles: les escasses dimensions de l´illa d´Eivissa i el fet que la seua ciutadania visqui majoritàriament del turisme, el qual, a la vegada, es fonamenta en oferir paisatges de qualitat.

Si bé és cert que molts llocs d´Eivissa han caigut davant les ànsies constructores i especuladores (no oblidem que la majoria de construccions que es fan a l´illa no són per a primer habitatge, sinó per especular amb elles o mirar de situar-les en el mercat turístic), altres encara no ho han fet. Una de les localitzacions més emblemàtiques i amb major demanda turística que encara es mantenia allunyada de la urbanització i construcció era la platja de Benirràs. Qualsevol plantejament mínimament conservador, des del punt de vista econòmic, maldaria per mantenir intacte aquell indret, atès l´èxit que té ell i el model de sol i platja a Eivissa. Des d´un plantejament preservacionista, el nostre, les raons són encara més evidents: sostenibilitat, paisatge, menys pressió humana, etc.

Per tot això, sobta veure com encara els dirigents del PP s´encaparroten en cercar una sortida constructiva al problema de Benirràs. És tal la importància estratègica de la zona que els interessos constructius dels propietaris de terrenys han de ser tractats d´una altra manera. En l´anterior legislatura, Benirràs i altres llocs sensibles d´Eivissa foren objecte de protecció legislativa des del Govern de les Illes Balears. La possible lessió dels interessos dels propietaris s´intentà compensar amb el trasllat de l´edificació a altres zones. Al mateix municipi de Sant Joan de Labritja hi ha localitzacions on la construcció de nous immobles residencials no tendria pràcticament impacte; és el cas dels nuclis de Sant Miquel, Sant Joan, Portinatx, o el propi port de Sant Miquel. Però les negociacions no fructificaren. Si aquesta via no funcionava, la de les indemnitzacions econòmiques s´hauria d´estudiar més a fons perquè tots els experts apunten que serien molt més baixes del que els propietaris pretenen.

Des de l´Entesa d´Eivissa volem felicitar el GEN-GOB i Amics de la Terra per haver encetat conjuntament una campanya que ha començat amb una recollida de signatures per oposar-se a la barbaritat que seria edificar a Benirràs. Ha quedat evident, com deia una persona dirigent d´una associació proteccionista, que els partits polítics eivissencs tenim, darrerament, poca capacitat de reacció. Si bé és més ajustada aquesta crítica amb els grups de l´oposició (no n´han dit res, a hores d´ara, cap) la crítica també ens afecta als que estam fora de les institucions. Des de l´Entesa d´Eivissa prenem propòsit d´esmena i mirarem d´oposar-nos-hi des de tots els punts de vista possibles, institucionals o de carrer.

Tot apunta que amb aquesta estratègica zona d´Eivissa es pagaria la pena de fer tots els esforços possibles per evitar la construcció de 30 habitatges, amb tota la càrrega extra que comportaria: major pressió humana, residus, remors i, sobretot, pèrdua de qualitat paisatgística. Però no, l´Ajuntament de Sant Joan de Labritja, el Consell d´Eivissa i el PP s´estimen més tirar pel dret i deixar que es construeixi una nova platja eivissenca. Els instam a canviar d´actitud i a preservar Benirràs i qualsevol altre indret d´Eivissa. No més urbanitzacions! No més construcció!