dimecres, 11 de maig del 2011

La potenciació del medi ambient, d’una òptima gestió de l’aigua i un veritable impuls de les energies renovables, eixos destacats per Cuesta i Cardona

Aquest matí, en roda de premsa, els candidats de l’Entesa Nacionalista i Ecologista d’Eivissa (ENE) al Consell i al Parlament, Maurici Cuesta, i a l’Ajuntament d’Eivissa, Antoni Cardona, han presentat les principals propostes programàtiques pel que fa a medi ambient i energies.

En el cas del Consell, Cuesta ha reclamat per a Eivissa l’ampliació de l’espai protegit a Eivissa i posada en marxa de plans de gestió de les àrees ja protegides, com marca la LEN, i la creació de noves zones de reserva de protecció marina. Per als nacionalistes i ecologistes és essencial que el Consell faci complir la normativa referent a tanques publicitàries per tal d’eliminar–les del sòl rústic.

A nivell de residus, ENE vol la creació d’una planta de compostatge a nivell insular i que el Consell mancomuni la recollida de residus sòlids urbans, en col·laboració amb els ajuntaments.

Un altre aspecte d’eficiència serà el de la reducció de les despeses en publicitat de les institucions.

Cuesta també ha destacat la proposta de creació d’un centre de protecció d’animals domèstics i un espai per a la recuperació de fauna autòctona.

El suport a l’agricultura ecològica i el consum de productes locals i les marques amb denominació d’origen, és un altre dels punts bàsics d’ENE en aquesta matèria.

Per a l’Ajuntament d’Eivissa, Cardona ha anunciat que es crearan pantalles verdes a les àrees industrials, que es recuperaran els espais litorals segons preveu la Llei de Costes sense alterar el seu aspecte natural (defugint de passejos marítims nous amb ciment, i apostant pels camins i les passarel·les). Es potenciarà i ampliarà el mercat pagès en condicions dignes per tal d’impulsar l’agricultura tradicional i el consum de productes de la terra. A més, es gestionaran les platges de forma sostenible, combinant la neteja manual amb la mecanitzada i hi millorarem la recollida de residus sòlids urbans.

En el pla energètic, Cuesta ha anunciat la promoció d’una implantació molt superior a l’actual de les energies alternatives, i la instal·lació de panells solars fotovoltaics i tèrmics a tots els edificis de titularitat del Consell i del Govern de les Illes Balears.

En el cas de l’aigua, ENE exigirà la gestió de les plantes depuradores i s’impulsarà la seua transformació perquè totes tenguin tractament terciari i aprofitament de l’aigua. Respecte els ajuntaments es fomentarà l’estalvi d’aigua i es controlaran les fuites de la xarxa. Cardona ha dit que no es poden permetre fuites com les del cas de Vila, a prop de l’estació d’autobusos, perdent-se tones de tant preuat recurs

ENE portarà endavant un pla per al foment dels vehicles elèctrics i la instal·lació de punts de recàrrega en tots els nuclis urbans insulars, mirant que al màxim possible funcionin amb energia solar. Cardona reclamarà de l’Ajuntament d’Eivissa la instal·lació de molts més panells solars tèrmics i fotovoltaics, en edificis públics i privats.