dimarts, 5 de juliol del 2011

ENE aposta per un pacte pel territori que inclogui la seua protecció i dinamització

En relació a l'anunci del nou president del Consell d’Eivissa, Vicent Serra (PP), de trobar-se amb el portaveu del grup a l'oposició, l'Entesa Nacionalista i Ecologista d’Eivissa (ENE), manifesta que desitja participar d'un pacte pel territori d'Eivissa això sí, partint de dues premisses bàsiques: protecció i dinamització.

Per una banda, per als nacionalistes d'esquerres i ecologistes, el territori d'Eivissa necessita augmentar la seua protecció a dia d'avui i no requereix, sota cap concepte, mesures que puguin fer disminuir el grau de protecció existent fins ara, ni tampoc un increment de la superfície urbanitzable. Per tant, un pacte pel territori ha de poder tenir un grau de fre a la construcció i la urbanització perquè el més intel·ligent per al futur d'Eivissa és preservar el territori, com a font de riquesa i com a patrimoni col·lectiu del poble eivissenc. En aquest sentit, l'Entesa celebra que Serra no vulgui aixecar, de moment, la moratòria sobre ANEI fins que es vegi com aniran les converses.

Per una altra banda, els nacionalistes d'esquerres i ecologistes defensen que un pacte pel territori ha d'incloure la seua dinamització. No és suficient amb protegir, i prou. El territori requereix de gestió, de planificació perquè els seus usos estiguin ben delimitats i programats, amb les inversions econòmiques que requereixi cada cas. No pot passar com amb la LEN: que marcava que les ANEI havien de tenir un pla de gestió i, el 2011, cap de les d'Eivissa en té cap. La gestió sostenible del territori és la manera més intel·ligent de fer-lo més fort i de fer de la protecció una eina més atractiva per a la ciutadania. A la vegada, entenen des de l'Entesa que cal incardinar polítiques de gestió del paisatge en les polítiques territorials.

Per a ENE, cal que Eivissa compti amb un Pla Territorial Insular molt més ambiciós que el vigent (2005) i que superi les tebieses i dubtes que manifestava l'avortat per Tarrrés quan presidia el Consell.

Els nacionalistes i ecologistes eivissencs es mostren proclius a col·laborar en un pacte pel territori i demanen que aquest s'obri a totes les formacions polítiques, associacions en pro del territori, patronals empresarials, associacions de vesins, etc., dins un veritable procés de participació ciutadana (que, per alguna cosa, el Consell acaba de nomenar una consellera que gestiona només aquesta cartera).