dimecres, 22 de juny del 2011

ENE denuncia que el PP elimini la Direcció General de Política Lingüística i li recorda que ha de promoure l’ús i l’ensenyament del català

Dilluns, en fer-se públic el nou cartipàs del Govern de les Illes Balears, va confirmar-se, tristament, una de les opcions més intuïdes del nou president Bauzá i del PP: fer desaparèixer la Direcció General de Política Lingüística, i passar aquesta competència a una de nova (Cultura i Joventut).

En opinió de l’Entesa Nacionalista i Ecologista d’Eivissa (ENE) aquest fet és una gravíssima i intolerable errada, atès que deixa sense presència una direcció general que és més necessària que mai, atesa la situació sociolingüística d’Eivissa i de la resta de les Illes Balears. Segons els nacionalistes eivissencs, no és el moment d’arraconar la llengua, sinó de promoure’n l’ús. Aquesta decisió va en la línia marcada per Bauzá i el PP: fer mal a la llengua pròpia d’aquestes illes i fer enrere el difícil procés de normalització lingüística.

A més, des d’ENE recorden a Bauzá que està actuant contra l’actual Estatut d’Autonomia de les Illes Balears, que recull que l’executiu té l’obligació legal de promoure tant el coneixement com l’ús de la llengua catalana, i que s’ha de fer complir la Llei de Normalització Lingüística, aprovada per unanimitat el 1986. Sembla mentira que un partit com el PP, que sempre s’ompli la boca de fer complir la legalitat, la Constitució i l’Estatut, decideixi anar en contra de l’articulat i l’esperit d’aquest.

A Eivissa, es recorda des d’ENE, que, per la situació en la que es troba el català, és més necessària que mai la delegació de la Direcció General de Política Lingüística , al front de la qual Meritxell Rius i Jordi Marín han fet una feina ben positiva.

Des de l’Entesa es demanen com es faran ara les polítiques tant necessàries d’acollida de la població nouvinguda i la no catalanoparlant i, sobretot, com es podrà lluitar per la cohesió social sense posar en perill la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears. Com farà la cohesió social el nou executiu, defensant la preeminència d’una altra llengua? Quin missatge s’està enviant als col·lectius que lluiten per la integració i la normalització? I, a les persones que es volen integrar?

Els nacionalistes progressistes eivissencs reclamen a Bauzá que reconsideri aquest fet, inaudit en altres governs anteriors del PP, i que recuperi la direcció general i la doti de recursos humans i econòmics.